Papperstapet

Papperstapeter är, tillsammans med vinyltapeter, den vanligaste typen av tapet. Det är också en mycket gammal och traditionell form av tapet, då man började tillverka papper i Sverige på 1500-talet, och papperstapeterna följde ungefär ett århundrade senare. Att tillverka papperstapeter då var en betydligt mer omständlig process än det är idag. Fram till de första årtiondena på 1800-talet tillverkades nämligen allt papper, även tapeter, i ark med mått om cirka 50 x 60 centimeter. Pappret tillverkades av lump gjord på linne, hampa eller bomull. För att trycka mönster på tapeterna använde man en tryckstock av trä, som mönstret skars ut i. Om man ville skapa ett mönster med flera färger, fick man skapa en stock för varje färg.Artichoke_wallpaper_Morris_and_Co_J_H_Dearle

Att tapeterna trycktes i små ark gjorde naturligtvis också att det blev en omständlig process att sätta upp tapeterna. Detta förändrades på 1830-talet, då man började tillverka papper på rulle, och tapeterna började tryckas på vals. Då kom också tapeterna i de långa våder vi är vana vid idag. Numera behöver det med andra ord inte alls vara en komplicerad process att tapetsera ett rum med papperstapeter.

Det enda man måste tänka på när man arbetar med papperstapeter istället för vinyl eller så kallade non woven-tapeter är att pappret sväller och krymper när man stryker på lim, och när limmet torkar. Därför ska man stryka på limmet på tapeten, istället för på väggen, och låta våderna svälla innan man sätter upp dem. Detta görs lättast genom att man lägger ut några få våder lite omlott på tapetbordet, och sedan stryker på lim på den översta. Det överflödiga limmet hamnar då på nästa våds baksida, vilket gör att man undviker limfläckar på bordet och på tapetens framsida. När limmet är påstruket viker man in vådens kanter mot mitten försiktigt, med ett mjukt veck. Våden brukar vara lagom genomfuktad av limmet när den har fått ligga och svälla i ungefär 10 minuter. Då är den redo att sättas upp.

Om du vill hitta en tapet som passar just ditt hem, ska du gå in på Byggmax.se. Där finns ett stort utbud av papperstapeter och andra typer av tapeter för alla tycken och smaker.