Så kan du pyssla med tapeter

Papperspyssel är både enkelt och roligt. Eftersom det finns så många olika sorters papper är det också en pysselform med många alternativ. Du kan till och med pyssla med tapeter. Tack vare de vackra färgerna och mönstren på tapeterna kan du åstadkomma riktigt snygga effekter i dina pyssel. Har du provat att använda tapeter i scrapbooking, som exempel?

Använd tapetprover i dina pyssel

Tapetprover lämpar sig bra för papperspyssel, och sådana kan du ibland få av din lokala färg- och tapethandlare. Men då är det i regel utgångna tapetprover som delas ut. Se om du kan få tapetprover av Sandberg tapeter eller av en annan designer. Det skadar inte att fråga först, för vem vet vad som finns i lagren i den lokala färghandeln? Har du tur kan du få en hel katalog med prover.

Om du däremot vill pyssla med aktuella prover kan du behöva beställa hem dem själv. Det gör du från tillverkaren, så om du vill ha tapetprover från Sandberg tapeter är det till just Sandbergs webbplats du vänder dig. Trots att du får betala en liten summa per tapetprov är det en billig investering inför dina pysselstunder med diverse material. När du köper proverna själv kan du mixa och matcha som du vill.

Tapetsera föremål med tapetprover

Att tapetsera mindre föremål med tapetprover är en enkel form av tapetpyssel. Du kan exempelvis tapetsera en stolsits, vägghylla eller minibyrå med provexempel, som du blandar i enlighet med en färgskala. Då måste inte heller tapeterna vara exakt samma, för de matchande färgerna bildar ändå en enhet. När du använder prover från exempelvis Sandberg tapeter i ditt skapande bör du utgå från att du har en begränsad mängd av varje exemplar. Därför är det också bra att tänka småskaligt.

Pyssla med tapeter – ytterligare tips

Tapeter kan användas som vilket papper som helst i dina pyssel och skapelser. Tänk bara på att olika sorters papper har olika hårdheter och tjocklekar, och att detta kan påverka användningsområdet något. Tapetrester eller -prover passar särskilt bra till olika collage- och origamipyssel. Klipp och klistra snygga tavlor eller vik en tredimensionell ask av tapetbitarna. Ett annat exempel på tapetpyssel är att klippa x antal cirklar ur pappret, vika dem till halvor och att limma halvorna mot varandra så att du får en tredimensionell papperskula. Du kan även använda överblivna tapeter som presentpapper – det perfekta återbruket!