Är papperets tid förbi?

Somliga föreställer sig att papprets tid är förbi. Att det papperslösa kontoret skulle komma förutspåddes redan för många år sedan. Men det har ännu inte inträffat och mycket tyder på att det kan vara lång tid kvar innan vi är där. Tittar man in på ett vanligt kontor i Sverige kan man vara säker på att man hittar högar med papper på skrivborden. De anställda skriver ut på skrivare och kopierar och skannar papper som aldrig förr. Att vi har datorerna som hjälpmedel verkar inte ha gjort att vi inte längre behöver papper.

Young man in old fashioned costume doing research among newspapersVilken roll kan tekniken spela?

Samtidigt kan man se att ny teknik ställer nya frågor om vad papper egentligen är. Nytt elektroniskt papper håller på att uppfinnas på Chalmers och i det fallet har man lyckats kombinera fördelarna med vanligt papper med fördelarna med den digitala tekniken. Det man har gjort på Chalmers är att man har tagit fram elektroniska skärmar som är tunna som papper. Bara fantasin sätter gränserna för vad man skulle kunna göra med den här typen av papper. Samtidigt verkar många människor vara skeptiska till den nya tekniken. Många föredrar vanligt papper trots att det i många fall finns digitala alternativ.

Varför gillar vi papper?

Kanske är det tryggheten i att vi har använt papper under så lång tid som gör att vi ibland föredrar papper framför digitala alternativ. Det finns faktiskt en rad fördelar med vanligt papper. Till exempel har papper ingen batteritid som kan ta slut! Det är också väldigt behagligt för ögonen att titta på papper. Skärmar däremot kan skapa trötthet i både ögon och huvud efter en längre tids betraktande. Samtidigt är det svårt att inte lockas av alla möjligheter med den digitala tekniken. Tänk om vi i framtiden kan bära runt på alla världens böcker i fickan! Det låter otroligt men är kanske inte omöjligt.