Bullet journal: den analoga pappersloggen

Hör du hört talas om Bullet Journal, eller BuJo som de invigda kallar det? Bullet Journal är en slags effektivitetskalender, ett verktyg för att skapa reda i vardagen. På papper.

Bullet journal

Bullet journal är en anteckningsbok som har små prickar, istället för att ha rader, rutor eller vara blank. Upphovsmannen är Ryder Carroll, en digital produktdesigner från New York. Han behövde ett system som hjälpte honom att vara mer effektiv, och trots att han jobbade med digitala produkter, insåg han att det bästa sättet var att arbeta analogt. Idag har Bullet Journaling blivit ett mycket populärt sätt för många världen över att organisera sina liv. Det passar dig som både är kreativ, men samtidigt vill ha ordning. Man behöver inte måla saker i sin journal, även om många gör det. Det är det bakomliggande tankesättet som är det viktiga. Om du förresten tycker om skönhet och kreativitet och samtidigt vill ha ordning, bör du kolla posters, speglar och ramar från https://www.bga.se som har marknadens största utbud.

Tankesättet

En Bullet Journal är en dagbok med bullets – prickar – som å ena sidan ger dig struktur, å andra sidan frihet. Boken är helt blank. Du skapar själv din kalender, mål, listor och anteckningar. Idén är att du ska kunna använda din journal till olika göromål, men ha allt på ett ställe. Tanken är också att genom att skriva ner saker, så avlastar du hjärnan och tränar på att prioritera rätt. Det som gör systemet så användbart är att du har ett index i början. Om det är juni månad och du kommer på en bra affärsidé, så kan du bara ta nästa sida i din Bullet Journal, skriva affärsidé som överskrift, och skriva ner dina tankar. Sedan skriver du i index vilken sida det är. När du sedan kommer på nästa idé till företaget, så skriver du bara in det på just den sidan.