Det papperslösa samhället

Ett digitalt samhälle oberoende av papper? Nja där är vi nog inte riktigt ännu, och frågan är om vi någonsin kommer att komma dit.

Det var väl någon gång under 90-talet som uttrycket ”det papperslösa samhället” började att användas. Tekniken gick snabbt framåt och många började oroa sig över var tekniken skulle ta oss. Skulle vi bli helt digitaliserade? Skulle morgontidningen upphöra och vad skulle hända med våra barn i skolan?

Digitaliseringens framfart

Mycket har hänt sedan dess och digitaliseringen har gått framåt i ett rasande tempo. Idag är det inte mycket som vi inte kan göra med hjälp av ett fåtal knapptryck. Vi behöver knappt gå utanför dörren för att uträtta våra ärenden, umgås med våra vänner eller ta del av vad som händer i samhället. Blanketter, pappersunderskrifter och informationsmaterial har ersatts med digitala dokument, appar och bankId. Ett papperslöst samhälle är vi däremot inte i närheten av och frågan är om vi vill det?

Även om du kan hitta det mesta på nätet idag finns det fortfarande många som till exempel njuter av att gå ut och hämta tidningen på morgonen för att sedan avnjuta en god frukost tillsammans med de senaste nyheterna. Om man nu bortser från att dessa nyheter inte alls är speciellt färska jämfört med de som går att hitta på nätet förstås.

Visst är det väl skönt att då och då koppla bort sig från skärmen och istället krypa ner i favoritfåtöljen med en god bok och en kopp te? Att bara få landa i sig själv och med sig själv utan att ta del av de senaste inläggen på sociala medier och hålla koll på vad som händer i världen där utanför.

Barn och skärmtid

Ett papperslöst samhälle skulle ju också förändra stunden med barnen innan de somnar på kvällen. Då finns det väl inget som går upp emot en mysig stund med en godnattsaga istället för att de ska somna tillsammans med surfplattan och de senaste klippen på YouTube. Våra barns skärmtid blir bara längre och längre vilket tyvärr leder till att de tappar kontakten mer och mer med sig själva och att leva här och nu. Att hjälpa barnen att landa innan de somnar för att de ska få en god natts sömn är viktigare idag än någonsin. Papper är ju också oumbärligt när det handlar om att ge barnen läxhjälp och rita upp förklaringsmodeller. Vad händer med våra barn om de inte längre får utlopp för sin kreativitet på förskolan när papper, färg och kritor byts ut mot surfplattor och appar?

Nej, vi får hoppas att det papperslösa samhället bara är en myt och att vi får fortsätta vara lite pappersberoende för att inte alldeles tappa bort oss i den digitala världen som vi många av oss håller på att förlora sig i mer och mer.