Akvarellpapper

Att måla akvarell kan både vara lätt och svårt beroende på vem man frågar. Men för att det ska bli ett bra resultat krävs det bra material. Då man använder mycket vatten när man målar med akvarell ställer det höga krav på både penslarna som man använder och pappret som man målar på. Det finns speciella akvarellpenslar som kan hålla mycket vätska samtidigt som de kan formas till en fin spets. När det kommer till pappret finns där flera olika man kan välja mellan och jag tänkte gå igenom de olika papprena och dess egenskaper.

Förbereda en målning

Man kan köpa akvarellpapper både som lösa blad och i block där kanterna är limmade för att pappret ska hålla sig slätt när det blir fuktigt. Kända tillverkare av akvarellpapper är Canson, Aquafine och Arches. Har man köpt ett löst akvarellpapper kan man själv förbereda det inför en målning genom att fukta pappret, tejpa fast det på en plan yta och låta det torka. Sen är pappret redo att målas på. Vill man köpa konst är auktioner det bästa stället att göra det på. En kvinna i England ägde en akvarell av Anders Zorn i tron att den var äkta. Senare fick hon veta att Anders Zorn-akvarellen var falsk.

Varm eller kallpressat papper?

När man ska köpa akvarellpapper stöter man ganska snabbt på uttrycken kallpressat och varmpressat papper (Coldpressed och Hotpressed på engelska) och det är svårt att veta vad som skiljer dem åt. Kallpressat papper är precis som ordet säger, papper som har pressats när det har varit kallt. Detta pappret har mer textur, eller gräng som det också kallas, än varmpressat och det finns papper med både lite textur (fin gräng) och mycket textur (grov gräng). Varmpressat papper är papper som har pressats när det har varit varmt. Det finns nästan ingen textur i dessa papper utan känns som vanliga tjocka papper. Men de är lika bra att måla på, som de kallpressade är. Vad man väljer är en smaksak.