Scrapbooking

Vi finner ständigt nya användningsområden för papper, och många av dem är konstnärliga. Origami är ett exempel på papperskonst som är mycket gammal, och ett modernt exempel är scrapbooking.

Scrapbooking i dess moderna betydelse kommer ursprungligen från USA. Det blev modernt under 2000-talet, och har växt så lavinartat sedan dess att scrapbooking nu sägs vara en av de vanligaste hobbyerna i USA, med en hög årlig omsättning. Till Sverige kom scrapbooking inte långt senare, och även om det inte har blivit lika populärt här, finns ett stort utbud av pappersprodukter som är särskilt tillverkade för scrapbooking, till exempel färgat papper, klistermärken och etiketter.Scrapbooking 1

En svensk översättning av scrapbooking skulle kunna vara ursklippsbok. Det innebär egentligen att man på olika sätt dekorerar de fotoalbum där man samlar sina minnen, till exempel genom att klistra in biljetter, dikter och annat på färgat papper med fina klistermärken eller egentillverkade dekorationer av papper. Material och verktyg som man använder är till exempel sax, stämplar, mattknivar, hålslagare, lim, tejp och gem. Tanken med scrapbooking är, förutom att själv kunna se tillbaka på sina kära minnen, att framtida generationer ska kunna göra detsamma. Det är därför viktigt att tänka på vissa saker när man dekorerar sitt fotoalbum. Tidningsurklipp kan till exempel vara roliga att spara, men man bör vara försiktig om man sätter in dem i sitt album. Tidningspapper innehåller nämligen en syra som är skadlig för fotografier, och vedämnet ligin, som gör att tidningspappret blir gult och sprött med tiden. Man bör därför tänka på att allt man sätter in i sitt scrapbooking-album är fritt från syror, och att det är beständigt. Även pennorna man skriver med och limmet eller tejpen som man fäster fotona och dekorationerna med måste vara syrefria.

Scrapbooking kan också användas till andra saker, till exempel att tillverka sina egna inbjudningskort. Det finns idag en mängd färdiga scrapbooking-dekorationer för olika tillfällen, till exempel dop, bröllop och examenshögtider.

Scrapbooking utvecklas, liksom allt annat, och eftersom vi lever i en digital ålder är det naturligt att även scrapbooking skulle ta steget in i den digitala världen. Digital scrapbooking är dock långtifrån lika populärt som dess motsvarighet i papper.